Diagnose COPD veelal niet goed bevestigd

Dit is mijn eerste inhoudelijke blog-post op mijn astma-copd blog nieuwe stijl. Ik las een interessante studie uit Zweden in Respiratory Medicine. De auteurs hebben in 56 huisartspraktijken en 14 poliklinieken een cohort van 1114 mensen met de diagnosecode COPD (ICD-10) opgespoord. Bij 533 mensen was in de periode 2000-2003 de diagnose COPD nieuw. Doel van het onderzoek was om bij deze 533 mensen vast te stellen hoe vaak de diagnose middels spirometrie was bevestigd. Daar kwamen enkele interessante bevindingen uit. Spirometrie was gedaan bij 59% van alle nieuwe diagnoses. Maar slechts bij 30% was ook een FER beschikbaar om obstructie vast te kunnen stellen. Dit is samengevat in onderstaand figuur:

In de huisartspraktijken ontbrak spirometrie vaker, dan op de poliklinieken (47% versus 20%). Ook hoge leeftijd (>65 jaar) bleek geassocieerd met het ontbreken van spirometrie. De auteurs tekenen daar bij aan dat 95% van de praktijken in Zweden over een spirometer beschikte ten tijde van de studie.

Dit artikel viel mij op, omdat de Scandinavische landen vaak goed vergelijkbaar zijn met Nederlandse huisartspraktijken. Uit spiegelinformatie van Nederlandse praktijken blijkt dat in Nederland 50-60% van de diagnoses (COPD) middels spirometrie is bevestigd. In eerste instantie dacht ik dus dat we het dan helemaal niet zo slecht doen. Het kan echter nog wel veel beter, als je kijkt naar de resultaten uit de Zweedse poliklinieken. Dit onderzoek bevestigt voor mij dat in een standaard vastleggen dat spirometrie nodig is om de diagnose COPD te bevestigen, geen garantie is dat dit ook gebeurd. Genoeg werk aan de winkel dus.

One Response to Diagnose COPD veelal niet goed bevestigd

  1. Whats up, cheers for the very good write-up, it is just a great one.
    I’m sure that I have a wide range of family and friends who will be curious about reading this article. Cheers!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: