Reisadvies voor mensen met astma?

Vanmorgen las ik een corrected proof van het artikel ‘Limited airway effects in mild asthmatics after exposure to air pollution in a road tunnel‘. In deze kleine, maar wel leuk opgezette, studie onderzoeken de auteurs de effecten van luchtverontreiniging in een verkeerstunnel op astma. De belangrijkste bevinding was dat blootstelling aan luchtverontreiniging in een tunnel meer astmasymptomen en bronchoconstrictie gaf, dan bij een controlegroep die in een schone ruimte verbleef gedurende dezelfde tijd. Bij mensen met astma die inhalatiesteroiden gebruikten waren deze effecten veel minder meetbaar.

Het artikel beschrijft een kleine studie, die niet zomaar extrapoleerbaar is naar mensen die op weg naar hun zomervakantie de hele dag in de auto zitten. Maar het zette mij wel aan het denken. Het onderzoek laat namelijk op elegante manier zien dat intensieve blootstelling aan verkeer een relevante prikkel voor mensen met astma kan zijn. Mensen met astma wil ik bij deze de overweging geven om ter voorbereiding op een lange autoreis na te denken over hun eigen behandeling. Het is bekend dat veel mensen juist op vakantie ook een ‘drug holiday’ nemen. Dat lijkt me voor mensen met astma niet het juiste moment. Wat zou u adviseren?

One Response to Reisadvies voor mensen met astma?

  1. pruh says:

    Ik heb zelf juist altijd een drug holiday in die zin dat ik veel meer medicijnen neem dan thuis.Afgelopen week was ik in Barcelona en ik heb het zwaar gehad. Mijn medicatie heb ik dan ook aangepast en nu ik drie dagen thuis ben begin ik me eindelijk de oude te voelen.
    Maa rook voor anderen lijkt het me onverstandig om minder medicijnen te gaan gebruiken op vakantie, je ritme, eten, omgeving etc is zo anders dat het bijna niet voordeliger uit kan pakken voor je longen dan thuis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: