Mensen met COPD bewegen minder. Kip of ei?

Het lijkt niets nieuws om dit te beweren. Toch schrijf ik er nu een blog over. Ik las vanmorgen een studie van Troosters et al in Respiratory Medicine naar de activiteitenpatronen van mensen met COPD. De studie is opgezet als een patiënt-controle studie. De bevinding dat mensen met COPD al vanaf de beginstadia relatief minder bewegen viel me daarbij op. De opzet van de studie maakt het helaas onmogelijk om onderscheid te maken tussen oorzaak en gevolg. Desalniettemin kom ik steeds vaker de associatie tussen COPD en bewegingsarmoede tegen. Als ik dat combineer met het toenemende wetenschappelijke bewijs dat met name interventies gericht op bewegen succesvol zijn, dan ontvouwd zich voor mij een patroon. Aandacht voor beweging/activiteit is een cruciale pijler in de zorg voor mensen met COPD. Ondanks de nog beperkte wetenschappelijke onderbouwing staat daarover ook een mooi advies in de NHG-standaard ‘COPD’: De huisarts adviseert de patiënt voldoende te bewegen (bijvoorbeeld dagelijks een half uur matig intensief wandelen, fietsen, zwemmen of fitness). Dat is volgens mij wel makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen veranderen niet zomaar hun activiteitenpatroon. Volgens mij is dat een life-style interventie. Ik zou daarover wel eens wat ervaringen uit de praktijken en van mensen met COPD willen horen. Reageer op dit blog-bericht en deel uw ervaringen en tips.

One Response to Mensen met COPD bewegen minder. Kip of ei?

 1. janrauws says:

  Je blog valt uiteen in 2vragen:
  -Is weinig bewegen een gevolg van copd ,of is er een patroon van ongezond leven waar behalve roken ook weinig bewegen onder valt.Dit laatste kan dan de reden zijn dat in begin fase copders al weinig bewegen.
  -Hoe verander je bewegngsarmoede?Net als roken zorg dat het goede gedrag op jonge leeftijd gestimuleerd wordt,vb.meer schoolgym.Misschien moet Ieder een sport zoeken die bij hem past? Maar igv copd maar ook andere chron ziekten heb ik goede ervaringen met beweegkuur en BORA(bewegen op recept).Onvoorstelbaar wat een lol mensen krijgen om gezamelijk wat te zwemmen sporten onder enthousiasmerende leiding.Dezelfde mensen heb ik 20 jr gestimuleerd (zie NHG standaard) om meer te bewegen zonder resultaat.Conclusie: meer groepswerking gebruiken om gedrag te veranderen.

  gr jan rauws

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: