Tiotropium als alternatief tegen astma?

Deze prikkelende titel las ik boven een nieuwsbericht van medisch contact. Zo af en toe kom ik het al tegen, dat collega’s tiotropium inzetten bij mensen met astma. De NHG standaard beveelt dit niet aan en de hamvraag is natuurlijk of het nu anders moet. Reden om dus snel het originele artikel op te zoeken en er over te schrijven.

In de New England Journal of Medicine beschrijven Peters et al een 3-armige gerandomiseerde dubbel blinde/dubbel dummy studie waarbij ze toevoeging van tiotropium aan een onderhoudsbehandeling met inhalatiesteroiden vergelijken met het verdubbelen van de steroiden en met de toevoeging van een langwerkend B2-mimeticum (LABA). Er deden 210 mensen met behoorlijk ongecontroleerd astma aan de studie mee. De studie duurde 3×14 weken. Iedere 14 weken wisselden de deelnemers van studie arm (cross-over). De auteurs stelden vast dat zowel toevoeging van tiotropium, als toevoeging van LABA effectiever was dan verdubbeling van inhalatiesteroiden. Er waren geen aperte verschillen tussen tiotropium en LABA. De auteurs relativeren hun bevindingen in het artikel terecht met de toevoeging dat de follow-up duur kort was en dat er daardoor geen goede informatie is over bijvoorbeeld exacerbaties.

Wat ik wel interessant vind aan dit artikel (en bijbehorend editorial) dat is de argumentatie dat tiotropium misschien minder risico’s met zich meebrengt dat laba’s. Het confronteerde mij weer met het fenomeen dat laba’s internationaal in zo’n negatief daglicht staan. De meningen daarover zijn eigenlijk nog erg verdeeld. Het onderzoek van Peters voegt hier hooguit aan toe dat tiotropium misschien een alternatief kan zijn, maar leert ons vervolgens niets over een eventuele verbetering van de veiligheid.

Ik vind deze studie belangrijk, omdat het hoog tijd is dat er antwoorden komen op de vraag of en hoe tiotropium bij astma ingezet kan worden. De huidige bevindingen legitimeren absoluut verder onderzoek en zijn veelbelovend. Ik ben ook zeer benieuwd naar mogelijkheden voor mensen met een dubbeldiagnose astma en COPD. De uitkomsten van het onderzoek van Petersen legitimeren volgens mij nog geen wijziging van het huidige stappenplan dat in de NHG-standaard Astma bij volwassenen staat.

Zou u tiotropium al voorschrijven aan mensen met astma?

3 Responses to Tiotropium als alternatief tegen astma?

 1. fiederels says:

  Ik krijg van de longarts o.a. Spiriva voor mijn astma (heb geen COPD) en zou het niet willen missen. Groot verschil met ervoor!

  Like

 2. Pingback: Even pronken met mijn blogstatistieken van 2010. « Astma en COPD: van literatuur naar praktijk

 3. marie rose says:

  ik ben al jaar en dag astma bronchitus patient wat nu copd is geworden met fel verminderde zuurstofwaarden wegens continue ontstekingen diagnose is nooit uitgesproken gesteld geworden en ben dan ook 27 jaar ! behandeld geworden met cortisone, waardoor andere aandoeningen,en vele ontstekingen verder. de laatste jaren liep ik hier als een wrak rond ,van de ene dokter na de andere.ik weeg nu nog 40 kilo en ben op .nu sta ik op het punt weer opgenomen te worden ,maar na 2 dagen spiriva hol ik weer van het één naar het ander , terwijl ik meende pleuritus of borstvliesontsteking te hebben na veel opzoekwerk allerhande .nu weet ik niet meer wat doen ,binnen 3 maanden trouwt mijn zoon en wil ik zo goed mogelijk in vorm zijn maar de nodige kilootjes moeten er terug aan hé. wie kan me goede raad geven?roosje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: