Een nieuwe langwerkende bronchusverwijder voor mensen met #copd?

In een van de recente uitgaven van BMJ/Thorax las ik een studie naar de effectiviteit van indacaterol. Indacaterol is een nieuwe langwerkende bronchusverwijder (b2-mimieticum) en de fabrikant (Novartis) claimt dat deze met een 1dd dosering 24 uur lang bronchusverwijding geeft. De vraag is dan natuurlijk meteen of dit nieuwe middel een waardevolle toevoeging is van het huidige arsenaal bronchusverwijders voor mensen met COPD. De INVOLVE studie draagt bij aan het antwoord op deze vraag.

Het Torax artikel beschrijft de INVOLVE studie waar ruim 1700 mensen met een FEV1 tussen de 30 en 80% van voorspeld aan meededen. Hypothese was dat indacaterol een betere bronchusverwijding geeft dan placebo en dan de gebruikelijke dosering formoterol. In dit onderzoek deed een substantieel aantal mensen met een matige obstructie mee. De studie vergelijkt 2 doseringen indacaterol met de standaard dosering formoterol en placebo en is dubbelblind en dubbel-dummy opgezet. Verbetering van de FEV1 (tov de startmeting) na 12 weken ten opzichte van placebo was de belangrijkste uitkomst. De studie duurde echter langer (52) weken, om ook informatie te verzamelen over de kwaliteit van leven (SGRQ) en mogelijke bijwerkingen. Na 12 weken blijkt dat indacaterol voor een grotere FEV1-toename zorgt dan formoterol en placebo. Opvallend daarbij vond ik de bevinding dat dit onafhankelijk is van de mate van bronchusobstructie aan het begin van de studie. Zowel bij formoterol als bij indacaterol verbetert de kwaliteit van leven en er zijn geen significante of relevante verschillen tussen indacaterol en formoterol. Op basis van de effecten op FEV1 stellen de auteurs dat indacaterol na 52 weken beter zijn effectiviteit behoudt dan formoterol. Dat geldt mijns inziens inderdaad voor deze (intermediaire) parameter, maar het vertaalt zich niet verbeteringen van het dagelijks functioneren. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de mensen die een van de doseringen indacterol gebruikten minder pufjes salbutamol per dag nodig hadden.

De bijwerkingen van de onderzochte behandelingen bleken vergelijkbaar en er lijkt geen dosis-effect relatie te zijn bij 300 vs 600 mcg indacaterol per dag. De auteurs concluderen dat indacaterol een waardevol alternatief is als eerste keuze behandeling, of toegevoegd aan een reeds ingezette behandeling met een langwerkend anticholinergicum.

Ik ben het niet helemaal eens met de conclusies van de auteurs. In het artikel beschrijven ze niet welke medicatie mensen reeds gebruikten. Wel staat in het protocol dat alle bronchusverwijders anders dan salbutamol niet toegestaan waren tijdens de studie. Dat betekent dus dat een onbekend deel van de mensen reeds een langwerkende bronchusverwijder gebruikte, zodat van een initieele behandeling geen sprake is. Ook kunnen de auteurs op grond van dit design en de beschreven data niets zeggen over een eventuele combinatie van indacaterol met een langwerkend anticholinergicum. Dat gezegd hebbende lijkt indacaterol op grond van de beschreven resultaten wel een effectief langwerkend b2-mimeticum te zijn, dat ongetwijfeld in de toekomst een plaats gaat veroveren naast de andere middelen. Helaas kun je met de opzet van deze studie niets zeggen over een verondersteld voordeel van een 1-maal daagse dosering op de therapietrouw. Het blijft voor mij dus onduidelijk wat de argumenten zijn waarom ik eerder voor indacaterol zou moeten kiezen, dan voor een van de bestaande langwerkende bronchusverwijders. Ik ben benieuwd of mijn collega’s er ook zo over denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: