Zijn vrouwen gevoeliger voor tabaksrook dan mannen? #copd

Terwijl ik op twitter meediscussier over het besluit om roken in cafe’s in bepaalde omstandigheden weer toe te staan, lees ik ondertussen een boeiend artikel van Sørheim et al. Het gaat over de vraag of er verschillen zijn in longschade door roken tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers vergeleken 954 mensen met COPD met 955 mensen zonder COPD. Deelnemers aan het onderzoek kwamen uit huisartspraktijken, de open bevolking en een groot COPD-register. Het boeiende van dit artikel vond ik dat de auteurs twee interessante subgroepen onderzoeken: mensen die relatief jong (<60jaar) COPD hebben en mensen die nog betrekkelijk weinig gerookt hebben (<20 pakjaren). Dat levert een interessant plaatje op.

Dit plaatje laat zien dat vrouwen met name al een slechtere longfunctie hebben als er nog relatief weinig pakjaren zijn. Dat is consistent met de bevinding dat vrouwen die voor hun 60e COPD hebben ook een slechtere longfunctie hebben. In een statistische analyse bevestigen de auteurs keurig deze observaties.

De studie heeft natuurlijk wel enige beperkingen. Het is een dwarsdoorsnede van een geselecteerde groep mensen. Omdat het een dwarsdoorsnede is, kun je niets over de oorzaak-gevolg relatie zeggen, maar de cijfers geven toch wel te denken. Vrouwen in deze studie waren gemiddeld jonger dan mannen, waren op latere leeftijd begonnen met roken en hadden minder pakjaren. Toch hadden ze al vergelijkbare of zelfs iets ergere longschade opgelopen.

De auteurs stellen terecht dat er ook nog andere factoren zijn dan roken, die de ernst en het beloop van COPD kunnen beïnvloeden. Ze doen dan ook geen stellige uitspraken over de relatie tussen roken, geslacht en longschade. Toch zijn de cijfers natuurlijk wel erg suggestief.

Ik vind dat deze studie bijdraagt aan het inzicht over de mogelijke schadelijke effecten van roken. Ook bij relatief geringe blootstelling aan tabaksrook kunnen de longen onomkeerbaar beschadigen. En dat vooral bij vrouwen. Roken is wat mij betreft een echte verslavingsziekte. Preventie betekent dus niet alleen de rokers voortdurend aanspreken op hun bereidheid om te stoppen. Het is voor mij vooral investeren in niet beginnen met roken. Terugdraaien van wetgeving die roken in openbare ruimtes verbiedt is dan een verkeerd maatschappelijk signaal. Ik ben het daar dus niet mee eens. En u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: