Bewegen en zelfmanagement helpt ook bij mild #copd

Het is altijd mooi om over een publicatie uit eigen land te kunnen bloggen. Daarom vandaag aandacht voor een publicatie van van Weteringen in Thorax. Van Weteringen onderzocht of een revalidatieprogramma voor mensen met copd ook effectief is bij mensen met mildere vormen van copd en met een behandeling dicht bij huis. Mensen met copd en een beperkt inspanningsvermogen werden in de INTERCOM studie at random verdeeld over reguliere zorg via de longpoli (n=81) of een revalidatieprogramma (n=77). Het revalidatieprogramma bestond uit fysiotherapie met aandacht voor bewegen, patientenvoorlichting en zelfmanagement. Na een intensieve zorgfase van 4 maanden volgde een minder intensieve fase van 20 maanden. De belangrijkste uitkomsten waren kwaliteit van leven en inspanningsvermogen. Van Weteringen toont in deze studie overtuigend aan dat een revalidatieprogramma middels voorzieningen bij mensen in hun directe omgeving leidt tot significante en relevante verbeteringen van de kwaliteit van leven en het inspanningsvermogen. De grafiek die laat zien of deelnemers hun behandeling zelf effectief vonden, is een fraaie extra uitkomstmaat, die geheel consistent is met de andere bevindingen van het onderzoek.

Volgens mij voegt Van Weteringen met deze studie een degelijk stuk wetenschappelijk bewijs toe aan het advies dat in de CBO-ketenzorgrichtlijn over copd staat. Een belangrijke aanvulling daarbij is de setting waarin de studie gedaan is. De resultaten van van Weteringen suggereren dat een revalidatieprogramma in de eerstelijnszorg effectief en mogelijk is. Ik heb daarbij nog wel een kanttekening. De mensen die aan zijn onderzoek meededen, waren geselecteerd via 2 poliklinieken en op basis van aangetoonde inspanningsbeperkingen. Ik ben, als huisarts, uiteraard nieuwsgierig welke mensen uit mijn praktijk baat zouden kunnen hebben bij deze aanpak. Op basis van de inclusiecriteria is dat moeilijk te extrapoleren. Eigenlijk zou je eerst iedereen middels ergometrie moeten selecteren op objectiveerbare beperkingen. Daarvan hadden we nu net in de CBO ketenzorgrichtlijn en de zorgstandaard besloten om dat niet bij iedereen te doen. Een advies waar ik nog steeds achter sta. Wellicht nog een leuke vraagstelling voor van Weteringen om te kijken of bijvoorbeeld op basis van MRC of CCQ te voorspellen is wie baat heeft bij deze behandeling.

2 Responses to Bewegen en zelfmanagement helpt ook bij mild #copd

  1. Niels says:

    Beste Bart,
    Prachtige studie inderdaad. Mbt je vraag of MRC en CCQ goed effect van dergelijke programma’s in eerste lijn kunnen voorspellen, volgt any day now publikatie in Int J COPD (open access) met 24mnd resultaten Bocholtz-studie en Kroonluchter programma. Het antwoord verklap ik alvast: ja! Greets Niels

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: