Bijwerkingen van inhalatiesteroiden bij #astma. Kies dosis, middel en toedieningsvorm zorgvuldig.

Waar moet je nou op letten als je inhalatiesteroiden voorschrijft aan mensen met astma? Uiteraard moet het middel effectief zijn. Maar het moet ook zo min mogelijk bijwerkingen hebben. In Respiratory Medicine beschrijven van der Molen et al een 3-tal onderzoeken naar bijwerkingen. Met behulp van een uitgebreide vragenlijst onderzocht van der Molen welke bijwerkingen mensen met astma zelf rapporteren tijdens drie verschillende gerandomiseerde trials. In deze trials werden telkens ciclesonide (vaste dosering) en fluticason (verschillende doseringen) met elkaar vergeleken. In zijn artikel laat van der Molen allereerst zien dat mensen een heel spectrum aan bijwerkingen rapporteren. Er zijn daarbij duidelijke verschillen in gerapporteerde bijwerkingen tussen de mensen die ciclesonide gebruiken versus de mensen die fluticason gebruiken. In de discussie beschrijft van der Molen op aannemelijke wijze dat deze verschillen veroorzaakt kunnen worden door het medicament zelf, de toedieningsvorm (poeder vs aerosol) en de dosering. Daarom concluderen van der Molen et al dat dokters bij het voorschrijven van inhalatiesteroiden alert moeten zijn op bijwerkingen en de genoemde factoren die deze bijwerkingen mogelijk beïnvloeden.

Volgens mi heeft dit artikel een aantal bijzondere kenmerken. Allereerst is in de beschreven studies actief gezocht naar bijwerkingen die mensen zelf rapporteren. Dat is wezenlijk anders dan het beschrijven van spontaan gerapporteerde bijwerkingen. In het laatste geval worden bijwerkingen vaak onvoldoende zichtbaar. Wat ik ook bijzonder vind is het geven dat in dit artikel 3 studies tegelijk staan beschreven. Deze studies laten alle drie deels verschillende en deels overeenkomstige resultaten zien. Dat komt natuurlijk vooral door verschillen in doseringen en toedieningsvormen. Het interessante is wel dat in alle studies de bevindingen min of meer in dezelfde richting wijzen. Dat maakt de conclusies van van der Molen et al. Mijns inziens sterker.

Ik denk daarom dat dit artikel het inzicht vergroot in factoren die bepalen of mensen met astma bijwerkingen ervaren van hun inhalatiesteroiden. Volgens mij concludeert van der Molen terecht dat bijwerkingen iets zijn om rekening mee te houden. Ik ben benieuwd in welke mate huisartsen daar in hun dagelijkse praktijk rekening mee houden? Verandert deze studie uw voorschrijfgedrag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: