Astma en zwanger. Andere behandeling nodig?

Tijdens een zwangerschap treden allerlei veranderingen op in het lichaam van de moeder. Wat heeft dat voor gevolgen voor het beloop van astma? En wat voor invloed heeft astma dan op de uitkomst van de zwangerschap? Vraagt dat ook om een aanpassing van de behandeling? Het antwoord op deze vragen, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis, kwam ik tegen in een review van Tamasi et al in respiratory medicine. Deze keer dus geen blog over nieuw wetenschappelijk onderzoek, maar een korte samenvatting van een review.

De invloed van astma op zwangerschap en vice versa?
Het immuunsysteem gaat anders functioneren om te voorkomen dat de zwangerschap als lichaamsvreemd wordt bestreden. Dat betekent dat ook de immunologische motor achter astma anders functioneert (ik bespaar jullie de details) en dat de astma-controle daardoor ontregeld kan raken. Tijdens de zwangerschap verslechtert astma bij ongeveer 1/3e, verbetert astma bij ongeveer 1/3e en blijft het bij 1/3e van de mensen met astma hetzelfde. Bij mensen met astma bestaat een verhoogde kans op vroeggeboorte en/of kleinere baby’s. Deze problemen doen zich vooral voor als de astma al voor de zwangerschap moeilijk behandelbaar is of tijdens de zwangerschap ontregeld raakt.

Wat betekent dat voor diagnostiek en behandeling?
Bij mensen die nog niet bekend zijn met astma is het natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk de diagnose te onderkennen. Lastig daarbij kan zijn dat tijdens de zwangerschap een histamine-provocatietest en huidpriktesten worden afgeraden. De arts zal dus meer op de anamnese moeten varen. Gelukkig is dat de meeste dokters wel toevertrouwd. Voor de behandeling van astma verandert er niet veel. Het doel van de behandeling is en blijft optimale astma-controle. De meeste astmamedicijnen lijken veilig tijdens de zwangerschap, waarbij de auteurs een voorkeur uitspreken voor albuterol als symptoombestrijder en budesonide voor de onderhoudsbehandeling. Adviezen die grotendeels overeenkomen met de adviezen uit de NHG-standaard. Wat niet in de standaard staat, maar wel in de review, is het advies om tijdens de zwangerschap de astma frequenter (maandelijks) te controleren. Bij exacerbaties en moeilijk behandelbaar astma is specialistische begeleiding nodig.

Ten slotte
De conclusie van de review is mijns inziens terecht dat de astma grote invloed kan hebben op verloop en uitkomst van zwangerschap. Als het lukt om de astma goed onder controle te houden, lijkt er gelukkig geen verhoogd risico op complicaties te zijn. Tijdens een zwangerschap komt het er dus extra op aan dat patiënten en behandelaars een pro-actief team vormen in het omgaan met de mogelijke gevolgen van astma. Hoe zit het met in uw praktijk met extra aandacht voor astma bij zwangeren?

2 Responses to Astma en zwanger. Andere behandeling nodig?

 1. jan rauws says:

  Leuk om te lezen wat de theorie achter astma en zwangerschap is.
  Mijn bijdrage is dat ik slechts de medicatie omzet zoals genoemd,en zo goed als geen exacerbaties meemaak.
  Dus ik ben niet pro actief bezig,maar dit blijkt dus wel nodig.
  Hoor graag van andere huisartsen wat hun ervaring is?

  vr groet jan

  Like

 2. Toch is het een lastig probleem als vrouwen er mee te maken hebben, goed dat er tegenwoordig zoveel bekend is over medicijnen en hun werkingen.
  kijk ook eens op http://www.zwangerschapstests.nl voor meer tips

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: